Vad är padel

Vad är padel?

Padel är en enkel och social racketsport som är en blandning av tennis och squash. Man spelar alltid dubbel (2 Vs 2) och därför är det en lagsport. Padelbanan är 10m x 20m och likt tennis spelas det på en plan med två planhalvor. Dock är planen omgiven av väggar likt squash (glas och galler). Sporten får inte blandas ihop med padeltennis som spelas i USA och Kanada. 
Det trevliga med padel är att alla människor oavsett ålder och kön kan spela, även om personer är mindre skickliga än motståndarna går det att vinna och ha roligt. Padeln har sitt ursprung i Latinamerika och är väldigt stor i Sydeuropa, dock växer den explosionsartat i norra Europa och i Sverige.  

Enkla spelregler för att snabbt komma igång:

Poängräkning:
Padel har samma räknesätt som tennis och likartade regler. Man spelar 3 set, 1 set motsvarar 6 game. 1 game är 15, 30, 40 och game. Kom ihåg att man måste vinna ett game med minst två poäng. Vid ställningen 40-40 måste ett av paren vinna två bollar på raken. Den första bollen kallas för fördel och den andra game. Skulle paret vinna fördel och förlora den andra bollen, game, så fortsätter man spela tills något par har vunnit två bollar. För att vinna ett set måste paret vinna med två game (6-4 eller 7-5). Vid ställning 6-6 i game övergår spelet till tiebreak (först till 7 poäng där man minst måste vinna med 2 poäng).     

Vid serve: Val av paret som börjar serva görs i någon form av lottning eller en överenskommelse med de spelande. Vid en serve är det två slag som gäller, dvs. missar personen första serven får den slå ytterligare en serve. Serven sker alltid bakom baslinjen (servelinjen) och slås diagonalt. Man börjar alltid serven på höger sida. Slaget skall alltid vara i höjd med eller lägre än höften. Små rörelser vid serve är OK, men en spelare får inte göra större rörelser som påverkar serven. När serven är slagen är det OK att börja springa/röra sig. Bollen måste gå över nät och studsa i motståndarens ruta (ingen annanstans på banan) och bollen får inte vid andra studs träffa gallret utan endast glaset. Studsar bollen två gånger på motståndarnas sida så har servaren tagit poäng. Vid serve får partnern till servaren röra sig fritt på banan medan motståndarna måste stå bakom deras baslinje. Tänk på att vara en god spelare och inte störa motståndaren som servar. 

Vid spel:
När serven är slagen är det fritt fram att röra sig hur som helst på banan. Vid behov går det att nyttja glasväggarna på sin planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida, dock får man inte slå bollen direkt i motståndarnas glasvägg eller galler. Bollen måste studsa två gånger på motståndarnas sida för att ge ett poäng. Man får slå på bollen innan studs eller efter en studs. 

Förlorad poäng:  
När bollen studsar två gånger på din sida, om du servar fel två gånger, om du slår bollen på nät och bollen studsar på din sida eller om du slår bollen direkt på motståndarens vägg/galler. Träffas du av bollen så har du förlorat poängen (notera dock att padel är en gentleman-sport och man siktar inte medvetet på motståndaren). Du förlorar även poängen om du råkar slå bollen två gånger (dubbelfel). Förlorad poäng direkt om du under spelets gång tar av dig säkerhetsremmen som sitter runt din handled (notera att olyckor har skett och det är farligt).  

Bollar:
Du får inte spela med tennisbollar utan det skall vara padelbollar. Padelbollar har något lägre tryck studsar därför mindre och inte lika fort vid slag som med tennisbollar.   

Val av racket:

Om vi ska generalisera, så kan exempelvis personer med mindre racketvana spela med mer lätthanterade racketar (runda- eller droppformade) och personer med mer erfarenhet kan spela med avancerade racketar (diamantformade). Notera dock att ett padelracket är en smaksak och därför är det bäst att göra en individuell bedömning vid val av ett racket. Vid funderingar om padelracketar är det bara att kontakta oss så hjälper vi gladligen till.